Gronding via de Psoas-spier

 

Data 2024: 27 en 28 september
Tijd: Van 10.30 – 17.30
Plaats: Vucht
Contact: Maartje Huibers voor alle ins en outs 

In de Chinese heelkunde staan de psoas spieren (lange rugspieren), samen met de iliacus, bekend als de spieren van de ziel. Door de ligging, achter de nieren en langs het bekken naar de benen, wordt de Illio-psoas ingedeeld in het element Water.

Is de psoas ontspannen, lang en bewust, dan ben je aanwezig in je lichaam. Je ziel is thuis, je energie huist in je lichaam. Je bent ge-aard, dat wil zeggen: fysieke spanningen kunnen worden losgelaten en de rustgevende energie van de aarde kan naar binnen stromen. Je staat achter jezelf, ontspannen, geaard en in je kracht.

Vaak verkrampt en verkort de psoas onder invloed van angst, mede door haar verbinding met de nieren en de bijnieren, die het lichaam in een toestand van vluchten of vechten kunnen brengen. Door continue stress of moeilijke ervaringen (soms van generaties her) in de seksuele organen, kunnen we niet meer diep in ons lichaam naar beneden en naar achteren toe ontspannen.

Ontspannen

Wanneer je de psoas gaat ontspannen, laat je veel méér dan spierspanning los in je lichaam. Ook ontkrampt je zenuwstelsel, je neemt minder emotionele energie van anderen op en minder spanning (van bv straling). Hierdoor komt je natuurlijke ademhaling ook weer op gang, kun je weer door de aarde gevoed worden en kun je volledig ‘thuis’ zijn. Je ervaart een helder energetisch onderscheid tussen jou en de ander. Puur fysiek zul je merken dat er veel spanning uit de rug kan verdwijnen, en daarmee soms jarenlange pijn. De rustige oefeningen zijn dan ook in eerste instantie gericht op fysieke ontspanning.

Wanneer je gaat ervaren hoezeer de psoas van invloed is op de balans van je skelet, de spiertonus, de ademhaling, zenuwen en organen, krijg je zicht op de ongelooflijk belangrijke rol die de psoas speelt op zowel fysiek als emotioneel niveau.

Vervolgdag op 3 maart – “Het uitschuiven” van het skelet

Met een ontspannen spieren en een ontspannen psoas-spier, kunnen we diep binnenin onszelf het skelet gaan ervaren. Hoe kunnen we onze dagelijkse bewegingen maken van binnenuit, vanuit het skelet, met “open” gewrichten.  De structuur van ons skelet wordt hierdoor sterker en je zult meer geneigd zijn vanuit de aarde en jouw eigen midden te gaan functioneren.Inge Maassen, art


Gratis download e-book


Nieuwsbrief

Contact